shutterstock_80454172Pravkar sem izvedela čudovito novico, da bom čez slabih 8 mesecev postala mama. Ker sem že od nekdaj športno zelo aktivna, med zdaj zanima, kakšno omejitev za športne dejavnosti predstavlja nosečnost. Kateri športi so še priporočljivi, kateri niso in v kolikšni meri?

 

Zmerna telesna aktivnost med nosečnostjo je gotovo koristna. Kje je meja med koristno zmerno aktivnostjo in škodljivim naporom, pa je težko reči. Na splošno velja za zmerno aktivnost tista, med katero se lahko normalno pogovarjate. Več kot sedem ur naporne anaerobne vadbe na teden pa je dokazano škodljivo in lahko vodi do na primer spontanega splava.

Najbolj priporočljive oblike telesne aktivnosti med nosečnostjo so hoja, plavanje, vodna aerobika, sobno kolo, ples in joga. Odsvetujem pa smučanje, potapljanje, jahanje, dviganje uteži in vse športe, pri katerih lahko pride do poškodb zaradi kontaktov (npr. košarka ali rokomet). Zavedajte se, da so poškodbe v nosečnosti pogostejše zaradi sprememb stabilnosti sklepov in ravnotežja.

Dobra telesna pripravljenost je pomembna pred porodom, ker zmanjša pogoste nosečnostne težave, kot so na primer bolečine v križu. Med porodom zagotovo pomaga, če ste v dobri telesni kondiciji. Tudi okrevanje po porodu je v tem primeru hitrejše. Raziskave so pokazale, da so telesno aktivne nosečnice redkeje rodile prezgodaj, da so imeli njihovi otroci manj zdravstvenih težav in da so imeli celo višji IQ. Tu moram povedati, da so bile te »telesno aktivne« nosečnice tudi sicer bolj zdrave, da so bile večkrat pri zdravniku in da so se bolj zdravo prehranjevale. Težko je torej natančno opredeliti koristi telesne aktivnosti med nosečnostjo. Vsekakor jo priporočam, še posebej če ste se že pred nosečnostjo ukvarjali s športom. Nosečnost pa verjetno ni najboljši čas, da bi začeli z novim, napornim športom.

Odgovarja: Asist. Mag. Miha Lučovnik, ginekolog