Kašelj pri otroku

 

 

Ko opazujete otroka, ki se muči s kašljem, vam ne bo pomagala teorija, ki pravi, da je kašelj refleksno-obrambni mehanizem dihal, ki čisti dihalne poti, odstranjuje tujke in sluz.  Vsak starš si namreč želi, da se otrok čim prej izvije iz primeža kašlja.

Učiteljica otroškega kašlja je bila moja hči. Stara je bila 11 mesecev, ko se je pričela kašljajoča odisejada. Takrat je ves januar kašljala. Ponoči je imela daljše napade kašlja, ki jih nikakor nismo mogli pomiriti.

Ali pa je morda kašelj prešel sam od sebe, kdo bi vedel. Raziskovalci pravijo, da pomagajo razni sirupi, ki naj bi ublažili kašelj. Seveda sem tudi sama v lekarni večkrat poizvedovala: »Prosim nekaj proti kašlju. Nekaj, kar bo učinkovalo.

 

Ali pa je morda kašelj prešel sam od sebe, kdo bi vedel. Raziskovalci pravijo, da pomagajo razni sirupi, ki naj bi ublažili kašelj. Seveda sem tudi sama v lekarni večkrat poizvedovala: »Prosim nekaj proti kašlju. Nekaj, kar bo učinkovalo.« V vseh teh letih sem verjetno preizkusila že celoten asortima. Na moje vprašanje glede učinkovitosti pa sem običajno dobila kakšen bolj medel, skeptičen odziv. Že pogled farmacevtke je dal vedeti, da pri kašlju ni čudežnih rešitev in da najbolje pomaga časovna komponenta in kombinacija učinkovin (nadaljevanje članka).. Vseeno pa določeni pripravki omilijo katerega izmed težavnih simptomov, kot sta zasluzenost in pekoče grlo, medtem ko trajanja kašlja ne bo spremenilo.”

 

KAŠELJ TRAJA TUDI  PO 18 dni skupaj

Strokovnjaki pravijo, da kašelj, ki je posledica običajnega prehlada hitro izzveni, lahko pa traja tudi do nekaj tednov. Leta 2013 so se raziskovalci Univerze v Georgiji spravili k merjenju trajanja kašlja, obenem pa so 500 oseb povprašali, koliko časa po njihovem mnenju običajno traja kašelj. Realnost in prepričanje sta si bila tokrat v diametralnem nasprotju. Vprašani so menili, da kašelj mora prenehati tam nekje v 7 do 9 dneh, raziskovalci pa so na podlagi 19 opazovalnih študij, ki so jih opravili v Evropi, Rusiji, ZDA in Keniji preračunali, da kašelj v primeru bronhialnih težav izzveni šele v 18 dneh.
Starši, ki imate otroke, nagnjene k bronhitisu, to dobro poznate. Tudi moji hčeri bronhitisi niso ušli – težko dihanje, pri katerem so se nenavadno udirali vrat in celoten prsni koš, inhalacije, hospitalizacije in za piko na i še dolgotrajen kašelj, ki je trajal tudi do tri tedne. Seveda hči ni mogla ostati tri tedne v karanteni. Spomnim se, imela je tri leta, in nujno je potrebovala fotografijo za potni list, kako smo se mučili, da je zdržala nekaj sekund z zaprtimi usti za tisto mukotrpno fotografiranje, ki ga je prekinjal kašelj.

 

ANTIBIOTIKI IN KAŠELJ – nevaren par

V ZDA 2–3 % oseb obišče zdravniško ambulanto zaradi kašlja. Polovica jih odide z antibiotikom pod pazduho. V Sloveniji se mi zdi, da so zdravniki veliko bolj previdni pri predpisovanju antibiotikov in da pazijo, da jih predpišejo resnično le takrat, ko je to upravičeno. Predpisovanje antibiotikov za namen kašlja zmanjšuje njihovo učinkovitost in naslednjič, ko bo otrok imel pljučnico in bo antibiotik nujno potreboval, ta ne bo več učinkoval. Na Univerzi v Bologni so leta 2012 tudi testirali učinkovitost antibiotikov pri kašlju in seveda odkrili, da so neučinkoviti.

 

 

Ko se otrok prebudi z LAJAJOČIM KAŠLJEM

Laringitisa pred prihodom hčere nisem poznala in ko se je zgodilo prvič, niti nisem vedela, kaj to pomeni. Bilo je popoldne, prehlajena 15-mesečna hči se je prebudila iz popoldanskega dremeža v nekem čudno zvenečem kašljajočem stanju, ki jo je zelo mučil, davil in ji jemal dih. Njeno stanje se je zelo hitro slabšalo in ko smo po 20 minutah prišli do dežurne ambulante je bila že zelo uboga in pristali sva v bolnišnici.  Bila sem pomirjena, da so vso noč budno pazili nanjo, do naslednjega dne pa je bila že veliko bolje.
Laringitis je potem postal stalnica njenih prehladov. Počasi smo se dobro spoznali, saj je zgodba vedno potekala po istem scenariju. Čez dan se je prehladila, okoli 11. ure zvečer pa se je prebudila iz spanca v lajajočem kašlju. Gre za drugačen hripav kašelj, ki otroka utruja, težko diha, kot da bi ga dušilo, piska. Včasih je prisotno tudi bruhanje. Pri laringitisu, akutni virusni okužbi zgornjih dihal, pride do otekline na grlu in glasilkah.
Zaradi nabrekle sluznice se dihalna pot zoži. Mlajši kot je otrok, bolj nevaren je zanj laringitis, saj ima ožjo dihalno pot. Pogosto smo bili zaradi laringitisa na urgenci. Kdaj pa kdaj pa se je celo zgodilo, da se je na 20-minutni poti do dežurne ambulante stanje že umirilo, saj ji je pomagal hladen zrak. Sčasoma, ko je hči postajala večja (od 4 let dalje), pa so bili laringitisi takšni, da smo jih lahko zdravili doma z:

  • mehanskim inhalatorjem z inhalacijami fiziološke raztopine,
  • zračenjem prostora (hladen in vlažen zrak),
  • odhodom na balkon (hčer sem zavila v debelo odejo in nekaj časa sva presedeli na balkonu, da se je naužila hladnega in vlažnega zraka),
  • savno v kopalnici (spuščanje vroče vode iz vseh pip v kopalnici, dokler ni vsepovsod polno pare).

Na srečo laringitisi ne trajajo večno in običajno pri določeni starosti prenehajo – pri nas so okoli šestega leta.

 

In začelo se je obdobje dražečega kašlja

Dražeč kašelj je veliko manj nevaren od nevarnega težkega dihanja pri bronhitisu in laringitisu, pa vendar za otroka naporen in moteč. Hči je včasih kašljala po ves dan in od kašlja ji je bilo že slabo. Suh, dražeč kašelj se sicer lahko pojavi zaradi virusne okužbe ali dražečih snovi v okolici. Ugotovili smo, da imajo še najboljši učinek na dražeč kašelj pastile z islandskim lišajem, preizkusili pa smo še marsikaj in zdi se mi, da vsako domače zdravilo na nek način pomaga. Naj na tem mestu omenim še raziskavo Pen State Medicinske fakultete. V raziskavo je bilo vključenih 119 bolnih otrok v starosti od 2 do 47 mesecev, ki jih je mučil kašelj. Eni skupini otrok so dajali agavin sirup (ki velja za blažilca kašlja), druga je uživala obarvano vodo, tretja pa ni prejela ničesar. Po poročanju staršev sta tako agavin sirup kot obarvana voda izboljšala simptome. Med njima naj, zanimivo, sploh ne bi bilo bistvene razlike v delovanju. Vendar je treba upoštevati, da so učinki subjektivne zaznave staršev.

 

S čim gremo lahko v boj poti prehladu in kašlju

Ameriški slamnik: iz študije iz leta 2007 izhaja, da skrajša trajanje prehlada za 1,4 dni in zmanjša možnost, da sploh zbolimo za celih 58 %. Nekatere druge študije niso pokazale učinka na trajanje prehlada.

Veliko tekočine. Topli nesladkani čaji in voda.

Parne inhalacije. Odvisno od otrokove starosti.

Sirup iz smrekovih vršičkov: z njim se oskrbimo v pomladnih mesecih, ko še ne mislimo na kašelj. Z otroki na sprehodu na kakšni smrečici, ki ni blizu prometnim potem, osmukajte vršičke. Doma jih nalagajte v steklen kozarec po sistemu ena plast vršičkov, ena plast sladkorja/medu. Ko je kozarec poln, ga zatisnite s pokrovom in več tednov pustite na soncu. Nato precedite in sirup je pripravljen.

Trpotčev sirup: naredimo po enakem postopku kot zgoraj, le da ga ne postavimo na sonce, temveč ga za tri mesece postavimo v temo (npr. zavijemo v papir in damo v klet).

Sirup iz črne redkve: izdolbemo črno redkev in sredino napolnimo z medom. Pustimo kakšen dan, da nastane tekoča zmes.

Naribajte 1 korenino ingverja, dodajte limonin sok, žlico cimeta in pol litra medu. Sestavine za en dan pustite stati v steklenem kozarcu, nato mešanico precedite in jo hranite v hladilniku.

Olupljen ingver drobno naribajte in dodajte toliko medu, da dobite kompaktno zmes.

Sirup iz medu in česna (čebule): zmešamo med z nasekljanim česnom/čebulo in ko se sestavine »spustijo«, precedimo. Sama res nisem ljubitelj tega sirupa, zanimivo pa je, da ga je hči pri 4 letih oboževala. Nekateri trdijo, da nasekljana čebula ob postelji otroka, ki se ga je lotil prehlad, pomaga, da je otrok zjutraj praktično zdrav. Preizkusila sem tudi to, vendar pri nas ni bilo drugega učinka kot »omamne« vonjave.

Otroški balzam za prsni koš s timijanom

BabyPingu timijanov balzam za prsni koš s timijanom je biološka formula za spodbujanje dobrega počutja v hladni in mokri sezoni. Nežna, a učinkovita kombinacija treh vrst timijana in pljučnika naredi BabyPingu idealnega spremljevalca v zimskih mesecih, ko so dojenčki in otroci še posebno občutljivi na mraz in virusne okužbe. Otroški balzam odlično podpre imunski sistem vašega malčka in pomaga sprostiti dihalne poti.

Ker zamašen nosek otroku povzroča neudobje, je pomembno, da otroku redno izpirate nosno sluznico in s tem odstranite razne nezaželene mikrobe in alergene, ki lahko povzročajo zamašenost. Imunski sistem in s tem tudi ‘tekoči nosek’ lahko zelo dobro podprete z našim balzamom za lažje dihanje BabyPingu.

Pomirjanje: dražeč kašelj sem ponoči dostikrat pozdravila tako, da sem hčerko pomirila in se je tudi kašelj začel umirjati. Lahko uporabite tudi balzam s timijanom, ki naj bi dokazano pomirjal kašelj

Grgranje solne raztopine

Masaža: sluzi, ki se nabira v dihalih, lahko pomagamo, da se izloči tako, da otroka tapkamo po hrbtu.

Med in čebelji izdelki: Leta 2007 je bila izvedena raziskava, katere rezultati kažejo, da je med učinkovitejši pri lajšanju nočnega kašlja pri otrocih kot dekstrometorfan. Tudi v reviji Pediatrics je bila kasneje objavljena raziskava, v kateri ugotavljajo, da je med v primeru otroškega nočnega kašlja, ki je posledica vnetja zgornjih dihalnih poti, bolj učinkovit kot sirupi proti kašlju.

Kokošja juha: nekateri trdijo, da je odlična zoper prehlade, saj vsebuje cistein, ki pomaga pri vnetju dihal

Ponoči otroku obvezno dvignite vzglavje.

Telo potrebuje počitek, da se lahko uspešno bori proti virusom.

Kaj še morate vedeti o kašlju?

Suh, dražeč kašelj blažimo z vlaženjem zraka v prostoru, zadostnim vnosom tekočine in vestnim čiščenjem nosu.

Moker, produktiven kašelj: uporabimo sredstva za izkašljevanje, da se sluz razredči in izloči.

K zdravniku moramo, če kašelj spremljajo težave z dihanjem, piski v pljučih, če otrok pomodri ali če kašelj traja nerazumno dolgo.

Kašelj traja dlje kot sama bolezen, lahko ga sproži smeh, aktivnost, sprememba temperature ipd.

Kašelj je lahko posledica infekcije (pri gripi, laringitisu, vnetju sinusov, bronhitisu ipd.), drugi vzroki pa so lahko astma, refluks, alergije.

Oslovski kašelj najbolj ogroža dojenčke

Oslovski kašelj ni navaden kašelj. To je bakterijska bolezen dihal, pri kateri epizode kašlja lahko trajajo 4−8 tednov. Najbolj ogroža dojenčke in majhne otroke. Še vedno je pomemben vzrok smrti pri dojenčkih, mlajših od 6 mesecev. Prenaša se s kužnimi kapljicami pri kašljanju, kihanju in prek okuženih predmetov. Na začetku je videti kot običajen prehlad (izcedek iz nosu in oči, rahlo povišana telesna temperatura, občasen blag kašelj). Kasneje se pojavijo napadi kašlja, ki jim sledi nenaden globok vdih, z zvokom, podobnim riganju. Če zaradi kašlja ne dobi dovolj kisika, otrok lahko pomodri. Lahko bruha. Običajno do teh epizod prihaja ponoči. Zdravi se z antibiotikom, preventiva pa je cepljenje, ki je vključeno v obvezni program cepljenj (vir: www.nijz.si).

K.B