shutterstock_91841561

 

Če svojega prvega dojenčka še pričakujete, se gotovo sprašujete, ali boste zanj sploh znali skrbeti. Začne se že pri njegovi osnovni negi. Novorojenčki so tako majhni in na videz krhki, da se mnoge mamice kar bojijo lotiti previjanja in umivanja. A brez skrbi, z vajo boste tudi vi postali bolj spretni, dojenček pa vedno večji in krepkejši.

V porodnišnici

Prve dneve po porodu bodo vašega novorojenčka negovale kar sestre. Ve boste vmes lahko počivale, seveda pa je dobrodošlo, da pozorno opazujete sestrino početje. Nega novorojenčkov je sicer njihovo vsakdanje opravilo, zato ne bodite začudene, če se vam bo zazdelo, da z njimi ravnajo kot s štrucami kruha. Mnoga leta izkušenj so jim prinesla pravi občutek za novorojenčke in v njihovih rokah se gotovo počutijo varno in toplo.

Previjanje

Previjanje danes v primerjavi s tem, kar so morali početi naši starši, ni več nobeno zahtevno opravilo. Plenička gor, plenička dol. V nekaterih porodnišnicah čez plenico za enkratno uporabo sicer zavežejo še bombažno plenico, pa ne zaradi kolkov, temveč zato, da vse skupaj bolje obstoji na enem mestu.

1. Odlepite trakove na umazani plenici.

2. Zgornji del plenice zavijte pod dojenčkovo ritko. Če se bo med umivanjem ponečedil, bo plenica nesrečo prestregla.

3. Namočite vato ali gazo v toplo vodo in umijte dojenčkovo ritko. Umijte tudi njen sprednji del do tja, kjer sega urin. Premoženje fantkov ne zahteva nobene dodatne nege, punčke pa z eno potezo obrišemo tudi v gubi med sramnima ustnicama.

4. Kožo dobro osušite s tetra plenico.

5. Kožo pod plenico namažite s hladilnim mazilom.

6. Plenico zaprite dovolj tesno, da urin ne bo uhajal. Dokler popek ni zaceljen, svetujemo vihanje pleničke tako, da se popek lahko suši na zraku.

Umivanje

Čeprav le ležijo v posteljici in naročju, je vsakdanje umivanje precej dobrodošlo. Odstranimo ostanke mleka, suhe kože in poskrbimo za morebitna vnetja ali izpuščaje v kožnih gubah.

1. Dojenčka nežno slečemo.

2. Vzamemo kos vate, ki ga namočimo v toplo vodo, in obrišemo oko od zunanjega kotička proti notranjemu. Vzamemo nov kos vate in enako ponovimo na drugem očesu. Nikoli ne uporabimo iste vate!

3. Vzamemo nov kos vate in obrišemo čelo, nos, lička in okolico ust.

4. Vzamemo nov kos vate ali bombažno krpico, jo namočimo in obrišemo kožne gube za vratom.

5. Z mokro bombažno krpico umijemo lase in ušesi.

6. Nadaljujemo na rokah, umijemo ga med prsti in tudi pod pazduho.

7. Umijemo ga po trebuščku in po hrbtu.

8. Umijemo ga po nogah in stopalih.

9. Zaključimo na najbolj umazanem delu – pod plenico.

Čiščenje popka

Dolga leta so priporočali, da naj bi popkov krn novorojenčka čistili z alkoholom, nato pa je tezo zamenjalo stališče, da to ni potrebno. Izkazalo se je, da alkohol prav nič ne pomaga in da se krn pri večini novorojenčkov posuši ter odpade tudi do dva dni prej, če ga pustimo pri miru. Nekateri zato svetujejo umivanje samo s fiziološko raztopino, drugi pa vam bodo svetovali umivanje z alkoholom, še posebej takrat, ko iz popka izteka kri in dobi popek morda tudi neprijeten vonj.

Pomembno je poskrbeti, da je popek suh in čist. Če ga slučajno zmočite pri umivanju, ga enostavno osušite tako, da ga nežno popivnate s čisto gazo. Če bi se zgodilo, da se otrok tako nesrečno pokaka, da je z blatom zamazan tudi popkov krn, pa seveda le uporabite tudi alkohol.

Priporočljivo je, da novorojenčkovo pleničko na sprednjem delu zavihate, da ne sega preko popka in ga ne draži, prav tako pa pride do njega več svežega zraka, ki je pri celjenju popka izjemno pomemben – zato pustite otroka tudi kdaj golega malo pobrcati.

Če krn ne odpade v treh tednih, postane vlažen in prične iz njega teči umazana smrdeča tekočina ali se okoli njega pojavi rdečica, se takoj posvetujte z otrokovim pediatrom, saj gre lahko tudi za resno okužbo.

 Kopanje

Novorojenčka kopamo šele takrat, ko se popek v celoti zaceli. Večini novorojenčkov kopanje izjemno godi, saj se v vodi po dolgem času počutijo spet doma. Dojenčke umivamo v topli vodi, uporabimo robčke, vatke ali bombažne krpice. Umivamo ga z vodo, enkrat na teden pa tudi z milom za nežno dojenčkovo kožo. Uporabite takšnega s kar najmanj nepotrebnimi dodatki.

Ne skrbite, pri kopanju in umivanju ne boste sami, saj vas bodo skozi opravilo prvič vodile izkušene sestre v porodnišnici, kasneje na obisku na vašem domu pa patronažna sestra.

U. K.