Slika146Kaj so matične celice?

Verjetno ni otroka, ki se pri igri ni nikoli poškodoval. Vendar se tudi zelo hude rane pri otrocih zelo dobro in hitro celijo, medtem ko enaka poškodba pri starejših osebah pusti zabrazgotinjeno in nefunkcionalno tkivo. Zakaj je tako? Na mestu poškodbe se začno zbirati celice prav posebne vrste, imenovane matične celice, ki imajo to lastnost, da se lahko razvijejo v različne vrste tkiv v našem telesu. Matične celice nadomestijo poškodovano tkivo z zdravim in funkcionalnim skozi naše celotno življenje, vendar z leti ta sposobnost obnavljanja tkiv zelo pada. Ko celica prevzame določeno funkcijo v nekem okolju npr. živčevja, kože, hrustanca itd., določen del svojega genskega zapisa za vedno izklopi, kar pomeni, da kasneje v življenju celica ne more preiti nazaj v primitivno obliko. Matične celice učinkovito nadomeščajo okvarjeno tkivo, zato je njihovo odkritje v znanosti vzbudilo veliko zanimanje, za kar sta bili podeljeni dve Nobelovi nagradi in sledili so novi pristopi zdravljenja.

Krvotvorne matične celice

Poznamo več vrst matičnih celic. V medicini se že od petdesetega leta prejšnjega stoletja rutinsko uporabljajo krvotvorne ali hematopoetske matične celice pri zdravljenju različnih krvnih bolezni, predvsem levkemij, limfomov, anemij, imunske pomanjkljivosti in nekaterih metabolnih motenj. Krvotvorne matične celice so tradicionalno pridobivali s punkcijo kostnega mozga iz križnice ali s stimulacijo periferne krvi s citokini.

Ker oba postopka spremljajo določeni neprijetni stranski učinki, v ospredje prehaja uporaba popkovnične krvi. Vedno več staršev se odloča za shranjevanje popkovnične krvi svojega otroka ob rojstvu, saj se zavedajo odgovornosti in pomembnosti shranjenih celic za otrokovo prihodnost. Celice iz popkovnične krvi so mlade celice, postopek odvzema pa je enostaven in popolnoma neboleč. V preteklosti se je za zdravljenje uporabljalo predvsem darovane matične celice (alogenska presaditev), po podatkih Slovenija Transplanta pa je že nekaj let v ospredju zdravljenje z lastnimi matičnimi celicami (avtologna presaditev), saj lastne celice zagotavljajo popolno tkivno skladnost in izključujejo  možnost zavrnitvenih reakcij.

Slika191

Mezenhimske matične celice so temelj regenerativne medicine in tkivnega inženirstva

V regenerativni medicini ter tkivnem inženirstvu se uporabljajo predvsem matične celice strukturnih tkiv, t. i. mezenhimske matične celice. To so celice, ki imajo sposobnost diferenciacije v različne vrste tkiv, med drugim v kostno, mišično, srčno, hrustančno, maščobno tkivo in se jih lahko v laboratoriju uspešno namnoži. Nahajajo se skoraj v vsakem tkivu našega telesa, največ pa v popkovnici, zobni pulpi, kostnem mozgu ter maščobnem tkivu. Mlade mezenhimske matične celice iz tkiva popkovnice so stare le devet mesecev in zato predstavljajo najkakovostnejši in najvarnejši vir celic za uporabo v regenerativni medicini.

V svetu trenutno poteka več kot 5000 kliničnih študij z uporabo matičnih celic v medicini, kar kaže na veliko zanimanje znanosti v tej smeri. Med drugim so posebej aktualne raziskave na področju multiple skleroze, cerebralne paralize, avtizma, izgube sluha, Crohnove bolezni, lupusa, poškodb hrbtenjače, sladkorne bolezni tipa I in II ter zdravljenja nevrodegenerativnih bolezni, kot so demenca, Parkinsonova in Alzheimerjeva bolezen. Za tovrstna zdravljenja bodo najprimernejše lastne matične celice, saj je njihova uporaba popolnoma varna in ne povzroča zavrnitvenih reakcij. Z gojenimi mezenhimskimi matičnimi celicami se lahko obnavlja tudi poškodovane organe in tkiva. V laboratorijih po svetu so med drugim že uspeli vzgojiti sapnik, srčno zaklopko, mehur, kožno tkivo ter tudi funkcionalne dele tkiv jeter, ledvic, trebušne slinavke ter celo pljuč.

Slovenija v samem vrhu glede zdravljenj z matičnimi celicami

Na področju razvoja zdravljenja z matičnimi celicami smo v Sloveniji v koraku s svetovnimi trendi. Dobra komunikacija med podjetji, ki shranjujejo in obdelujejo vzorce, ter zdravniki, ki spremljajo in sodelujejo v znanstvenih in kliničnih študijah, omogoča, da se premikajo meje na področju celičnih terapij.
Podjetje Educell d.o.o. je danes vodilni laboratorij za pripravo celic, ki se uporabljajo v celičnih terapijah pri zdravljenju bolezni v Sloveniji. Zdravljenje poškodb hrustanca z uporabo gojenih lastnih hrustančnih celic v Sloveniji poteka že od leta 1996, gojene celice pa se uporabljajo tudi za zdravljenje vazikoureteralnega refluksa – zatekanja urina iz mehurja nazaj v ledvice.

Na Ortopedski kliniki Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani so v zadnjem letu pričeli s terapijami koncentriranih matičnih celic iz kostnega mozga za zdravljenje večjih poškodb hrustanca, prav tako v ljubljanskem kliničnem centru z uporabo matičnih celic zdravijo srčno popuščanje in slabo prekrvavitev srca. V lanskem letu so opravili prve aplikacije matičnih celic za zdravljenje najhujše oblike zavrnitvene reakcije pri alogenski presaditvi kostnega mozga (bolnik prejme kostni mozeg druge osebe), t. i. ‘Graft-versus-host-disease’. Bolnikom se je stanje po aplikaciji močno izboljšalo, s čimer smo se postavili v sam vrh svetovne klinične prakse. Matične celice uporabljajo tudi na področju plastične in estetske kirurgije, saj ponujajo varno in naravno alternativo umetnim snovem, npr. botoks.

Ker je danes vedno pomembneje tudi zdravje naših štirinožnih prijateljev, so matične celice zanimive tudi v veterini. Slovenski strokovnjaki podjetja Animacel so razvili tehnologijo zdravljenja živali z matičnimi celicami za bolezni sklepov, kit in vezi. Tehnologijo uporabljajo pri konjih in psih v Sloveniji in tudi izven njenih meja, v Veliki Britaniji, Avstriji, Nemčiji in na Hrvaškem.

dvojcka

Shranjevanje popkovnične krvi in popkovnice

Zgoraj navedena dejstva so razlog, da se vedno več staršev odloči za shranjevanje matičnih celic iz popkovnične krvi in popkovnice novorojenčka. Starši so lahko do nedavnega darovali vzorce v javno banko, ki deluje v sklopu Zavoda za transfuzijsko medicino, vendar zaradi zapolnjenosti novih vzorcev ne sprejema več. Celice, shranjene v družinskih bankah, pa so otrokova last in se hranijo izključno za zdravljenje otroka oz. morebiti tudi njegovih bližnjih družinskih članov.

V Sloveniji lahko starši shranijo popkovnično kri novorojenčkov v laboratorijih Biobanka, ki z visoko usposobljenim kadrom skrbi za varno in hitro opravljeno storitev. Čimprejšnja dostava in hitra zamrznitev vzorca je zelo pomembna, saj vpliva na živost celic, hkrati pa zagotavlja kakovosten vzorec za kasnejšo uporabo. V Sloveniji imamo tudi posrednike, ki omogočajo hrambo popkovnične krvi in popkovnice v tujini.

Prihodnost je svetla

Napredek v znanosti je vsako leto večji, predvsem na področju zdravljenj z matičnimi celicami, zato si v prihodnosti lahko obetamo vedno več znanstvenih dognanj in le dobra osveščenost strokovnjakov,  zdravnikov ter ne nazadnje tudi splošne javnosti lahko pripomore, da se poskusi iz laboratorijev prenesejo v klinično prakso. Moramo se zavedati, da tovrstna zdravljenja brez celic niso izvedljiva, zato razmislimo o njihovi hrambi danes, saj matične celice že sedaj rešujejo življenja in omogočajo nove možnosti zdravljenja. Dajmo jim priložnost, da nam pomagajo!

Maja Ogrin, Mojca Grošelj