Revija MAMA

shutterstock_132621563-nosenica na posteljiMed nosečnostjo velja, da je zdrav otrok živahen otrok. Zato se nosečnicam, zlasti tistim, ki imajo rizično nosečnost, svetuje, da od 28. tedna nosečnosti štejejo otrokove gibe v trebuščku.

S štetjem otrokovih gibov se enostavno prepričamo, da je z bitjem pod našim srcem vse v redu. Dokler se otrok v maternici dovolj giblje, običajno ni strahu, da se v trebuščku ne bi dobro počutil.

Kdaj čutimo gibe?

Večina nosečnic prične otrokove gibe čutiti med 18. in 25. tednom nosečnosti. Če bo to vaš prvi otrok, bodo gibi zaznavni nekoliko kasneje, pri drugem ali tretjem otroku pa prej. Sprva bodo spominjali le na lahke »metuljčke« v trebuhu, nato boste spoznali, da je vaš otrok sposoben tudi pravcatih premetov in poskokov, proti koncu nosečnosti pa boste pogosto celo videli spremembo oblike trebuha, ko bo v vašo trebušno steno uprl roko ali nogo.

Kako šteti?

Dojenček v vašem trebuščku ima aktivna obdobja in obdobja počitka, a na splošno velja, da ni neaktiven oziroma da neprekinjeno ne spi več kot štiri ure. Kadar je buden, pa se (vsaj dokler mu ne zmanjka prostora) v vašem trebuhu veselo obrača, prekopicuje, brca in krili z rokami. Bodoče mamice otrokovo gibanje po dvajsetem tednu seveda dobro čutijo, saj je včasih celo tako intenzivno, da jim poskakuje kar cel trebušček – torej lahko te gibe same štejejo in ugotovijo, da je z otrokom vse v najlepšem redu.

Strokovnjaki svetujejo, da preštejte deset gibov. Kaj to pravzaprav pomeni? Izmeriti je treba čas, v katerem naštejemo deset takšnih ali drugačnih otrokovih gibov v trebuščku. Dobro je, da jih naštejemo v manj kot dveh urah – čeprav boste deset gibov običajno našteli precej hitreje od tega.

Najbolje je, da v zvezku vodite nekakšen dnevnik gibov, v katerega zapišete, ob kateri uri ste pričeli šteti gibe, ter označite čas, ki je bil potreben, da ste jih našteli deset (najbolje, da s križcem označite potrebno število minut). Polagoma boste spoznali, koliko časa je v povprečju potrebnega za deset gibov, in tako boste tudi lažje zaznali odstopanja od običajnega gibalnega vzorca.

Kdaj pa se je gibom najbolje posvetiti? Štejte ob istem času vsak dan – takrat, ko je otrok običajno aktiven, seveda pa morate imeti tudi dovolj časa, da se boste štetju gibov posvetili za  dve ali celo tri ure, če bi bilo to potrebno. Štetje je primerno po jedi ali po kratkem sprehodu, saj oboje otroka dobro predrami. Med štetjem lahko sedite s podprtim hrbtom ali pa ležete na levi bok, kar vam je pač udobneje.

Kdaj morate h ginekologu?

–          Kadar v dveh urah ne naštejete desetih gibov, počakajte nekaj ur in nato poskusite znova. Če tudi drugič v dveh urah ne naštejete desetih gibov, pojdite h ginekologu.

–          Kadar se običajen vzorec spremeni oziroma čas štetja desetih gibov trikrat zapored odstopa od povprečja, pojdite h ginekologu.

  Primer dnevnika štetja gibov:

 

teden nosečnosti:   30

teden nosečnosti:   31

začetni
čas

pon
7:30

tor
7:30

sre
7:15

čet
7:20

pet
7:30

sob

ned

pon

tor

sre

čet

pet

sob

ned

 minute 10     X    10       
  20   X      20       
  30  X   X     30       
  40      X   40       
  50        50       
 ure 1        1       
  1,5        1,5       
  2        2       
  2,5        2,5       

Z znakom X je za vsak dan označeno, koliko časa od pričetka merjenja je bilo treba za preštetih 10 gibov.

 

Anita Majcen

 


Tag-i