Revija MAMA

JP (2)

Sem v 37. tednu nosečnosti in imam težave z otekanjem nog oziroma natančneje gležnjev. Seveda pazim, da noge dvignem, kadar koli je to mogoče, pa tudi dovolj pijem. Naj omenim še, da sem se v zadnjih dveh tednih zredila za 4 kilograme.

Kako bi lahko odpravila otekanje?

Mateja

Prednost moje dvakratne poletne nosečnosti je bila ta, da sem lahko nosila japonke in natikače, ki niso tiščali mojih kot hlod debelih nog. Nekoč so menili, da je otekanje v nosečnosti nevarno. Sedaj ugotavljajo, da je blago otekanje posledica povečane količine tekočine v telesu. 75 % žensk ima proti koncu nosečnosti, v toplih dneh ali po dolgotrajnem stanju ali sedenju pogosto otekle noge in gležnje. Otekanje se običajno po ležanju in nočnem spanju zmanjša.

V glavnem otekanje ne pomeni nič hudega. Za zmanjšanje težav dvignite noge pri sedenju in vedno, ko je možno, občasno lezite in počivajte na svoji levi strani, nosite udobne čevlje in ne nosite nogavic s pretesno elastiko. Če pa vas težave zelo motijo, oblecite podporne nogavice, ki jih dobite v lekarnah. Lahko si kupite dokolenke, samostoječe nogavice ali hlačne nogavice, ki imajo prostor za vaš trebušček. S pomočjo prodajalca izberite pravilno velikost glede na svojo težo in velikost. Oblecite si jih zjutraj še v postelji, preden vstanete.

Da se vaše telo očisti odpadnih snovi, pijte dovolj tekočine, vsaj osem kozarcev na dan. Omejevanja soli v nosečnosti ne priporočamo več, vendar bodite vseeno pozorni, da je ne boste užili preveč. Če pa postanejo vaše roke in obraz napihnjen, če se oteklina tudi po počitku nič ne zmanjša oziroma celo poveča, obiščite zdravnika. Otekanje je lahko nepomembno, a če ga spremlja hitro pridobivanje teže, povišan krvni tlak in prisotnost beljakovin v urinu, je lahko znak za pričetek preeklampsije, ki potrebuje strokovno obravnavo in nadzor.

Odgovarja: Marija Ocvirk, dr. med., spec. gin. in por.

 


Tag-i