Revija MAMA

shutterstock_50842156

 

Ste vedeli, da naj bi se otrok v povprečju zasmejal kar 400-krat na dan, medtem ko se igra s svojimi vrstniki? Vendar se s hitrim tempom življenja močno spreminja tudi doba otroštva. Včasih so otroci svoje otroštvo preživeli v igri z vrstniki, v njej pa so se naučili pomembnih veščin, ki jih strokovnjaki poimenujejo čustvena inteligenca. Danes se v slovenskih šolah kot interesne dejavnosti pojavljajo smejalne vadbe, ki otroke učijo sproščenosti in igrivosti, ki bi vsakemu otroku morale biti prirojene.

Otroci so postali bolj obremenjeni, več se od njih pričakuje v šoli in doma, kar vpliva na njihov razvoj. Dneve imajo zapolnjene s šolskimi in obšolskimi dejavnostmi, ves čas hitijo in pri tem postajajo pravi mali odrasli. Za zgled smo jim seveda preobremenjeni starši. Zato se povečuje potreba po smehu in sproščenem igranju, ki jim pomaga preživeti naporne šolske naloge ali neprijetne pripetljaje. Smeh je odličen pripomoček za borbo proti stresu za otroke in odrasle. Kolikokrat na dan se nasmehnete vi?

Se znate smejati?

Kolikokrat se od srca nasmejete? Saj veste, tako da vam po licih tečejo solze? V tistem trenutku vaše telo sprošča endorfine, hormone sreče, in se na svojstven način čisti vseh nakopičenih negativnih čustev, ki so se nabrala v telesu. Nekaj dni krohota bi odpravilo vaše težave z nespečnostjo, slabo držo, živčnostjo, samozavestjo in celo imunskim sistemom. Da je smeh zdravilen, je odkril indijski zdravnik dr. Madana Katari, ki je uvedel smejalno vadbo oz. jogo. Kot virus se je razširila najprej po Indiji, nato pa še po celem svetu.

Smejanje je terapija brez tveganja in stranskih učinkov. Je psihomotorična reakcija, ko človek nemočno hlasta za zrakom, aktivira številne mišice, obraz pa mu zalije rdečica. Kdor se zavestno in načrtno smeje, vnaša v življenje vedrino in veselje. Tako ustvari dobro razpoloženje, ki vodi v izdatno in prisrčno smejanje, to pa ustvarja dobro voljo. Človek, ki se zavestno odloči, da se bo od srca smejal, požene pozitivni tokokrog v organizmu, pravijo gelotologi, raziskovalci smeha. Tak učinek je mogoče doseči tudi brez strokovnih terapij, z zavestnim ali refleksnim smejanjem.

Adijo, stres!

Smejalna vadba je odlična tehnika, da v otrokovo življenje vnesemo več vedrine in sproščenosti. Če je otrok nagnjen k trmi in ugovarjanju, se najverjetneje ne zna spopasti z negativni čustvi v sebi. Smeh v skupini, v kateri se nauči smejati brez razloga, mu pomaga predelati takšna čustva in se sprostiti. V ZDA in Veliki Britaniji so smejalno vadbo marsikje že vključili v šolski kurikulum, saj se je izkazala kot izjemno učinkovita pri odpravljanju strahu in stresa pred preverjanji znanja ter pri večanju zbranosti pri pouku.

Živijo, zbranost!

Moderni otroci imajo veliko več težav z zbranostjo. Razlogi najverjetneje tičijo v povečanem številu dražljajev, ki prihajajo iz informacijsko in materialno vse bolj bogatega okolja. Dolgo krohotanje na ves glas spodbudi cirkulacijo krvi in pljuča se do zadnjega kotička napolnijo z zrakom, kar močno vpliva na moč zbranosti, zmožnost sprejemanja informacij in posledično boljšega učnega rezultata.

Čustveno ravnovesje

Davek, ker smo starši okupirani s celodnevnimi službami, se borimo za preživetje ali skušamo narediti kariero, žal plačujejo naši otroci. Prepuščamo jih vzgoji televizije, interneta in video igric. Včasih je njihovo življenje oteženo še z razhodom staršev, smrtjo v družini ali drugačno situacijo, ki otroka močno zaznamuje. Otrok se zapre vase in postane čustveno neizrazen. Težko navezuje stike z vrstniki, sameva ali pa pogosto zaide v konflikt. Učenje zavestnega smejanja je pri vzpostavljanju čustvenega ravnovesja v izredno pomoč, saj spodbuja pozitivna čustva in povečuje zmožnost spoprijemanja se s težkimi situacijami. Delo v skupini dobro vpliva na čustveno povezovanje, odpravlja občutek osamljenosti, spodbuja kreativnost in domišljijo.

Telovadba za zdrav duh in telo

Ko se smejete, tudi telovadite. Smejalna vadba je edinstvena telovadba, ki prezrači vaše telo in duha. Če se jo lotite resno in sistematično, vam spremeni življenje. Smeh vsak dan bo odpravil vaše fizične in psihološke težave, saj dokazano pomaga pri odpravljanju stresa in nespečnosti, visokega krvnega tlaka, diabetesa, srčnih bolezni, artritisa, alergij, astme, povečuje motivacijo, ustvarjalnost in pozitiven pogled na življenje.

Smeh brez razloga lahko vadite doma, skupaj s svojo družino. S pomočjo spodaj opisanih vaj, ki jih je svetu predstavil dr. Madana Katari, boste z vašimi najdražjimi delili dragocene trenutke veselja in smeh. Naj smeh postane vaš dnevni ritual.

Vaje za ogrevanje

1. Ritmično smejanje: v taktu ploskajte z rokama in pojte hoho, haha, hoho, haha … Dihajte trebušno, ponovite 10- do 15-krat.

2. Globoko dihanje: sproščeno stojte, globoko vdihnite skozi nos in izdihnite skozi usta, na koncu izdiha telo nagnite naprej. Ponovite 5-krat, vaja krepi vitalnost, da vam ob krepkem smehu ne bo zmanjkalo sape.

3. Raztezanje: dlani položite na ramena in s komolci krožite v smeri urinega kazalca naprej in nazaj, nato položite dlani na tilnik in obračajte glavo naprej, nazaj, v levo in desno, vsako vajo ponovite 5-krat.

4. Smeh od srca: smejte se srednje glasno od srca, roki dvignite proti nebu. Če vadite v skupini, glejte okrog sebe. To in vse druge vaje zaključite z ritmičnim ploskanjem in 2- do 3-kratnim petjem hoho … haha … kot pri prvi vaji.

5. Smeh v pozdrav: smeje se podajte roki v pozdrav drugim udeležencem. Tako krepite skupinsko pripadnost in medsebojne dotike.

6. Tihi smeh: smejte se nemo in s čim bolj odprtimi usti. Človeka poleg vas vprašajte, kako gre, odgovor naj bo: dobro, zelo dobro. Ta vaja dobro vpliva na razpoloženje.

7. Brundajoči smeh: smejte se z zaprtimi usti, iz trebuha naj se sliši brundajoč zvok. Smeh podkrepite z opletanjem rok. Vaja je koristna za pljuča in trebušne mišice.

8. Smeh naklonjenosti: smejte se z normalno glasnostjo, z drugimi smejalci udarjajte ob dlani nad glavo in v višini trebuha, z dlanmi, obrnjenimi navzgor.

9. Vrhunec smeha: sklonite se, začnite peti vokal a in se ob tem vzravnajte, iztegnite roki nad glavo in pošljite zvok v nebo. Pomahajte in se smejte, nato ponovite vajo še z vokali e, i, o in u.

10. Metrski smeh: roki držite ob telesu in ju iztegnite sunkovito v treh stopnjah, kot bi hoteli izmeriti en meter. Ob tem se smejte: aa, aa … hahaha, nato ee, ee … hahaha itd.

11. Pravi krohot: temelji na holozofiji joge. Čim bolj iztegnite jezik, široko odprite usta. Roki predstavljata levje šape, držite ju v višini glave. Namesto levjega rjovenja naj se iz trebuha sliši prijazno smejanje.

Blažka Kopač

 


Tag-i