JP (6)

 

Med nosečnostjo se koža spremeni. Nekatere spremembe so zaželene – na primer manj suha koža, nekaterim – na primer strijam – se želimo izogniti. Pa je to sploh mogoče?

Strije veljajo za značilno žensko težavo, a v resnici jih lahko dobijo že otroci, pa tudi moški – še posebno tisti, ki se intenzivno ukvarjajo s telesno vadbo, in tisti, ki se hitro zredijo.

 Vzrokov za nastanek strij je več, najpogosteje pa je za to lepotno pomanjkljivost kriva kombinacija vzrokov.

1. Pretirano raztezanje kože: Zaradi hitre rasti, hitrega pridobivanja teže ali močnega raztezanja se koža med nosečnostjo v kratkem času močno raztegne in izgubi prožnost. Kolagenska vlakna v srednji plasti se na mestih, kjer se je koža pretirano raztegnila, odebelijo, in tako nastanejo zadebeljene rožnate proge, ki polagoma posvetlijo, se ublažijo in dobijo videz srebrnih nitk.

2. Povečana količina hormonov: Nekateri zatrjujejo, da strije pravzaprav povzroča povečana količina glukokortikoidov v krvi. Ti hormoni preprečujejo tvorbo kolagena, ki vzdržuje prožnost kože.

3. Genetski dejavniki: Nekateri trdijo, da je nagnjenost k strijam genetska. Bolje rečeno – od svojih staršev podedujemo tip kože. Bolj suha koža je manj prožna od normalne ali mastne kože.

4. Zdravila: Nekatera zdravila in kemikalije vplivajo na tvorbo kolagena, to posebej velja za hormonska zdravila in steroide.

 Kako preprečiti strije?

Včasih jih je skoraj nemogoče. Predvsem zato, ker nikoli ne vemo vnaprej, kako se bo naša koža odzvala na spremembe, ki se dogajajo v telesu. Ljudje smo tudi glede tega zelo različni. Nekateri lahko pridobijo precej kilogramov, pa bo koža to mirno prenesla, drugim pa že veliko manjše nihanje teže pusti sledi.

Da bi nastajanje strij poskusili kar najbolj učinkovito preprečiti, moramo najprej poskrbeti, da se naša telesna teža ne bo hitro in skokovito povečala. Ker v nosečnosti tega ne moremo preprečiti, moramo paziti vsaj, da se zredimo samo toliko, kolikor je normalno – okoli deset kilogramov, ne pa dvajset ali več.

Čeprav ne moremo nikoli reči, da nismo dobile strij zaradi pravilne prehrane, je vseeno pametno, da kot preventivni ukrep, ki bo koristil ne le naši koži, ampak zdravju nasploh, uživamo hrano, bogato z vitamini in minerali, za katere je znano, da vplivajo na zdravje in lep videz kože. To so predvsem vitamini C in E ter cink. Če ob tem pijemo zadostne količine vode in se redno, a ne pretirano naporno, razgibavamo, bo koža ohranila prožnost in tveganje za nastanek strij bo manjše.

 Kako pomagajo kreme in olja proti strijam?

Kreme in olja vsebujejo določene pripravke in snovi, ki pomagajo ohranjati prožnost kože; masaža, ko kremo ali losjon vtiramo v kožo, pa pospešuje krvni in limfni obtok ter omogoča pravilno delovanje tega največjega organa našega telesa.

Ker se med nosečnostjo strije lahko pojavijo tudi na prsih, ne bodite pretirano varčni pri nakupu kakovostnega modrčka. Vaše rastoče dojke potrebujejo dobro oporo, da povečana teža ne pospeši nastajanja strij.

 Katja Selan