limfaRočna limfna drenaža je masažna tehnika, ki se uporablja pri fizikalnem zdravljenju oteklin (edemov). Z njo stimuliramo limfno motoriko in odpravljamo bistvene sestavine limfe, vodo, proteine iz tkiva, s čimer onemogočimo ponovno polnjenje edemov.

Edem lahko nastane iz različnih vzrokov: motnje limfnega obtoka, stanja po poškodbi, po operativnem posegu, zaradi obolenj vezivnega tkiva. K nastanku edemov pripomorejo tudi slabe življenjske navade, nepravilna prehrana, premalo gibanja, neprimerna oblačila in obutev.

 Limfa

Limfni sistem, ki iz telesa odplavlja odpadne snovi, nima lastnega pogona, zato limfna tekočina počasi teče. Poganja se predvsem z gibanjem telesa. Sestavljena je iz beljakovin. Če pride do zastajanja limfne tekočine v medceličnem prostoru, je najbolj učinkovita terapija tista, ki zagotavlja izplavljanje tekočine in mobilizacijo beljakovin.

Ročna limfna drenaža, s katero na limfo delujemo od zunaj, je najbolj priznana tehnika sproščanja limfne tekočine. Osnove tovrstne drenaže sta že v 30-ih letih 20. stoletja postavila dr. Emil Vodder in njegova žena Estrid. Razvila sta novo terapijo, jo z leti prakse tudi metodološko opredelila in vse do danes velja za izjemno uspešen terapevtski postopek pri sproščanju poti odtoka limfe.

Limfna kapilara je sestavljena iz segmentov, zaklopke med njimi se pred tekočino odpirajo in nato za njo zaprejo. Limfna tekočina teče samo v eni smeri, priti limfnim centrom.

 

Kako poteka masaža

Za izvajanje ročne limfne drenaže moramo poskrbeti, da jo izvaja šolani maser ali terapevt. Le strokovnjak z izkušnjami ima namreč občutek za pravilen pritisk, ki ne sme presegati od 20-40 torov, odvisno od strukture in podlage kože.

Osnovno tehniko drenaže sestavljajo različni gibi: okrogli, ovalni, krožni gibi na mestu, gib črpanja, zagrabni gib, gib padanja, obračalni gib …

 Edemi in celulit

Limfa odplavlja odpadne snovi, ki lahko zastajajo v telesu in nastajajo edemi. Tekočina se zadržuje v medceličnem prostoru in ne izgine sama od sebe. Vezivno tkivo je sicer odebeljeno, vendar je ta odebelitev za prosto oko dokaj neopazna. Če je to zastajanje dolgotrajno, se odpadne snovi posedajo in nalagajo, strjujejo v kepice in posledica je celulit.

 

Pri edemih si lahko pomagamo z ročno limfno drenažo. V drugi fazi, za katero je značilna velika gostota vezivnega tkiva in spremembe v tkivu (kapsule vezivnega in sklerotičnega tkiva), pa si lahko pomagamo samo s kombinacijo anticelulitne ročne masaže. Izvajal naj bi jo samo izkušen maser.

Pomagamo si lahko tudi s kombinacijo vaj, ki jih izvajamo pod vodstvom izučenih vaditeljev, ki izdelajo programe, po katerih lahko vadimo tudi doma ali v naravi.

 Kaj je ročna masaža?

Ročna masaža je obdelava mehkih tkiv telesa v terapevtske ali estetske namene. Gibanje rok se prek kože prenaša na podkožno tkivo, mišice, ligamente, arterije, vene in bezgavke.

O učinkih masaže na kožo, mišičje, obtok in limfni sistem je bilo že veliko napisanega. Je uspešna metoda, s katero si pomagamo v starejših fazah celulita, posebej pri ženskah pred nosečnostjo ali ki so pravkar rodile. Seveda pa je takoj po porodu še posebno potreben individualen pristop pri določanju najboljše terapije.

 

Veliko vlogo pri nastajanju celulita imajo ženski hormoni, predvsem estrogen. Do 12. tedna nosečnosti se raven estrogena počasi veča, od 12. do 30. tedna je zelo visok, po rojstvu pa naglo pada. Estrogen povzroča ohlapnost mišičevja (da se maternica in trebuh med nosečnostjo lahko povečata).

Estrogen deluje tudi na sestavo ožilja, zato limfa laže prehaja v medcelični prostor vezivnega tkiva.

Podobne spremembe povzroča estrogen tudi v normalnem menstrualnem ciklu, kar lahko opazimo po edemih, občutku teže v nogah in zadrževanju vode v telesu.

 Nosečnost in celulit

Sama nosečnost posredno vpliva na nastanek celulita, ker teža rastočega ploda pritiska na venozni sistem in slabi cirkulacijo krvi v predelu medenice. Hkrati deluje na delovanje diafragme in posredno na vnos kisika.

Zavedati se moramo, da spremembe, ki nastanejo zaradi nabiranja odpadnih snovi, niso le estetski pojav. Pride do psihofizičnih sprememb, ki se jih moramo lotiti, še preden nastanejo težave (otekline, bolečine, krčne žile ali krči, bolečine v hrbtenici, občutek teže v rokah in nogah), zaradi katerih trpijo nekatere ženske med nosečnostjo.

Dodatna težava je nezadovoljstvo pri ženskah, ki so bile prej zelo dejavne, med nosečnostjo pa ne morejo biti več tako telesno aktivne. Na do nosečnosti skrbno negovanih telesih pa se začnejo kazati zgoraj navedene spremembe.

Pogosto lahko slišimo zmotno mnenje, naj se nosečnica ne masira.

 Masaža med nosečnostjo

Naslednje vrstice so namenjene mladim bodočim mamicam, ki nimajo težav v nosečnosti, zaradi katerih masaža ali limfna drenaža ne bi bila primerna.

Splošne kontraindikacije za limfno drenažo so akutna vnetja, splošna težka stanja, akutna faza globoke venske tromboze, rakaste spremembe na koži, nevus, povečano delovanje ščitnice, infekcijske bolezni, visoka vročinska stanja, hemofilija, hujša srčna obolenja, vnetna stanja, območja malignega tumorja, bolezni kože …

V nosečnosti masaža ni primerna, če zdravnik porodničar ali ginekolog nosečnici odsvetuje masažo trebuha ali če se nosečnica ob daljšem ležanju na trebuhu začne slabo počutiti.

V prvih treh mesecih nosečnosti ni primerna močna masaža hrbta, še posebno ne smemo pritiskati globoko v križu. Če je zdravstveno stanje nosečnice tako, da zdravnik masaže ne odsvetuje, je masaža celo zelo koristna. Pomaga namreč pri pogostih težavah – glavobolu, nespečnosti, napetosti v ramenskem in hrbtnem predelu. Nosečnico tudi sprosti in pomiri.

Celo svetovno znana maserka Clare Maxwell – Hudson pravi: »Svoje stranke masiram med vso nosečnostjo in mislim, da previdna, blaga masaža koristi vsaki nosečnici.«

Seveda mora masažo v nosečnosti izvajati samo poklicni maser. Gibi morajo biti namreč izurjeni, pravilno vodeni, gladki, lahki, brez pritiskov ali tleskanja.

 

Maser se po potrebi tudi posvetuje z zdravnikom, da določi pravilen in primeren način masaže, ki posamezni nosečnici najbolj pomaga. Če je šolan za izvajanje limfne drenaže, lahko izvaja tudi to, vendar je pri nosečnicah limfna drenaža izredno mehka, ritmična in enolična.

Marsikje po svetu izvajajo masažo vso nosečnost, v posameznih deželah pa verjamejo, da masaža pred spočetjem povečuje žensko rodnost.

Masaža med porodom zmanjšuje bolečine v hrbtu in porodnico sprošča. Mož, ki prisostvuje porodu, pa lahko tako dodatno pomaga pri porodu. Zato je dobro, če se prej pouči o primernem načinu masaže hrbta, vratu, ramen in stopal.

Priporočamo, da gibe vadita vnaprej, da se bo porodnica med porodom laže prepustila gibom, njen spremljevalec pa bo točno vedel, kaj mora delati.

Po samem porodu je masaža kot balzam za dušo in telo po najlepšem, vendar tudi bolečem in napornem dogodku.

Na vzhodu je od nekdaj navada, da otročnico ljubkujejo in razvajajo, zato jih babice 40 dni vsak dan masirajo po celem telesu. Kaj pa mlada mamica danes? Skrbi za dojenčka, prenaša bolečine, ki jih povzročajo dvigovanje in nošenje, je pod vplivom neprimerne drže med dojenjem in nervoze ter stresa.

Ura popolne sprostitve ni blagodejna le za mlado mamico in dojenčka, ampak koristi tudi drugim družinskim članom, ki bi radi pomagali, pa ne vedo, kako.

Pripravila: Slavica Cvetanovič, babica in maserka

Miki Cvetanovič, prof. športne vzgoje

Studio Aquarius