shutterstock_82017982Spoštovani dr. Bregant!

Moja hči ima zelo pogosto vnete oči. Stara je dobro leto dni, do sedaj je imela gotovo že vsaj petkrat vnete oči. Včasih zjutraj nastane tako veliko gnoja, da komaj odpre oči, včasih so samo malo steklene in v kotičkih oči nastaja gnoj. Pediatrinja mi vedno predpiše antibiotične kaplijce. Izpiranje s kamilicami pa je prepovedala. Prijateljica me je prepričala, naj vseeno raje poskusim s kamilicami, kot pa da ji vedno dajem predpisane kapljice. Ob zadnjem vnetju (ki je bilo tokrat blago) sem to naredila in oko se je res pozdravilo. Kaj je zdaj prav? Zakaj pediatri odsvetujete kamilice, če očitno lahko pomagajo?

Zanima me še, ali je vzrok vnetih oči vedno virus oz. bakterija ali pa se lahko oko gnojno vname tudi recimo zaradi vetra ipd.?

Eva

Draga, Eva!

Že v porodnišnici se velikokrat srečujemo z vnetjem očesnih veznic. Če se odločimo za mikrobiološko dokazovanje povzročitelja, iz brisa najpogosteje izoliramo kožno bakterijo Staphyloccocus epidermidis, redko Staphyloccocus aureus. Prvi je reden gost na koži vseh ljudi, zdravih in bolnih, drugi pa je povzročitelj gnojnih ran kjerkoli po koži ali sluznicah. Če pride »običajni« stafilokok v oči odraslega, praviloma ne povzroči vnetja; če pa pride v oči novorojenčka ali dojenčka, pa ponavadi sledi gnojno vnetje veznice. Odrasli smo si s časom pridobili določeno odpornost proti večini bakterij, ki nas obkrožajo, imunski sistem novorojenčkov, posebno še nedonošenčkov, pa je še popolnoma nepopisan list in otrok se ne zna braniti drugače, kot z aktivacijo levkocitov, in posledica je gnojno vnetje.

Ponavadi mamice vprašam, če ima otrok normalno prehodne solzevode. Zamašeni ali še neprehodni solzevodi se vidijo kot stalno prelivanje solz preko spodnje veke, zlasti ko otrok ne joka. Ob joku praviloma vsem tečejo solze iz oči, v mirovanju pa morajo teči skozi odprtinico v notranjem očesnem kotu v nos, kjer se posušijo. Redki otroci se rodijo z neprehodnim solzevodom. Zdravljenje te težave je izključno v rokah oftalmologa.

Pri ponavljajočih se vnetjih moramo pomisliti tudi na neobičajne povzročitelje, na primer na Chlamydio trachomatis. Otroci se z njo ponavadi okužijo med porodom. Kar velik del Slovenk gosti v nožnici omenjeno bakterijo. Spada v skupino spolno prenosljivih povzročiteljev vnetij, največji problem pa je, da ženske nimajo težav, ker njihova imunska obramba drži bakterijo »pod kontrolo«. Lahko jo prenesejo na spolnega partnerja ali na novorojenčka, same pa nimajo znakov vnetja. Tudi mnogi partnerji ali otroci, kljub okužbi, ne zbolijo. Zaradi teh lastnosti nekateri zdravniki ne smatrajo okužbe s klamidijo za dovolj velik problem, da bi nosilce bakterije, to pomeni le okužene, pa ne zbolele, sploh zdravili z antibiotiki. Pri sumu na okužbo s klamidijo bi za začetek svetoval odvzem ustreznega brisa, z antibiotično terapijo pa bi počakal do prejema izvida. Poudariti moram, da je čas zdravljenja daljši, kot traja vnetje. Po prenehanju izcedka je treba še nekaj dni do dva tedna nadaljevati z jemanjem zdravil. Vendar naj zdravljenje vodi izbrani pediater ali oftalmolog.

Sprašujete o tudi o čiščenju oči s kamilicami. Po mojem vedenju o botaniki kamilice res niso primerne za novorojenčke in male dojenčke, kar se tiče uživanja. V kamiličnem čaju je nekaj snovi, ki niso primerne za omenjeno populacijo otrok, ker lahko dražijo črevo. Menim pa, da umivanje z blagim čajem iz kamilic ni škodljivo, mislim, da je celo zelo učinkovito in koristno.

Nadalje sprašujete, če lahko pride do vnetja oči zaradi vetra. Seveda! Vnetje ne pomeni, da jih obvezno naseljujejo bakterije, virusi ali drugi mikrobi. Očesna veznica se brani z vnetjem (rdečino, oteklino, solzenjem, bolečino) pri vseh draženjih, ne glede na povzročitelja. Vzrok za rdeče oči so lahko poleg vetra tudi premočna svetloba, prah, udarec itd.

Draga Eva! Če strneva misli, lahko zaključiva: nadaljujte toaleto oči z blagim kamiličnim čajem; antibiotike uporabljajte le ob močnem vnetju; preverite, če ima otrok prehodne solzevode; v primeru trdovratnega ponavljanja vnetja naj pediater ali oftalmolog izključi tudi klamidijsko okužbo. Lepo bodita.

Odgovarja: Asist. Lev Bregant, dr. med. spec. ped.